Logo Smeg

TIDLÖST OCH HÅLLBART - EN INTERVJU MED QVESARUM BYGGNADSVÅRD

Butiksinvigning hos Qvesarum Byggnadsvård

22/09/2017

I augusti slog Qvesarum Byggnadsvård upp portarna till en ny underbar butik på Östergatan 2 i Malmö. Smeg var självklart på plats för att inspireras och ta pulsen på ägaren Joakim Emanuelsson.

GOTLAND är ett traditionellt, lantligt och rustikt kök som hämtar inspiration från sekelskiftets köksinredningar och har sofistikerade profiler på lådor och skåp. Spis och fläkt från Smegs designlinje VICTORIA.
 
I ett före detta mejeri i skånska Höör år 2000 började resan med Qvesarum Byggnadsvård. Här återvann man omsorgsfullt gammalt och unikt byggmaterial för att ge de gamla och varsamt tillverkade produkterna nytt liv. Med klassisk design och hantverksskicklighet bygger Qvesarum måttanpassade kök för hand i snickeriet i Skåne. Formspråket hämtar inspiration från den tiden då kök byggdes för att hålla över generationer men funktionen är anpassad efter moderna behov.

Den nya butiken vid Drottningtorget i Malmö är något alldeles extra. Allt ifrån måttanpassade kök till badrumsmöbler, fönster, dörrar och klassisk belysning samsas på butikens 160 kvm. Det märks att man tagit hänsyn till det gamla arkitektritade husets K-märkning, då mycket detaljer bevarats och går hand i hand med inredningen vi möts av. Bara detta är en upplevelse i sig. Smegs vitvaror och småelsprodukter har anpassats till de fantastiska köksmiljöerna på ett sätt som vi inte kan annat än att älska. 

Vi fick till vår glädje en pratstund med Qvesarums ägare och VD Joakim Emanuelsson, som också ansvarat för etableringen av den nya butiken. 

Grattis till er nya butik! Hur har processen varit att öppna butiken?
Tack så mycket! Det har varit en spännande process eftersom vi på en begränsad yta vill visa hela vår kollektion och bredd.

Berätta lite om Qvesarums vision och affärsidé!
Qvesarum Byggnadsvård gör det enkelt för kunden att ta fram det vackra i varje hus! Vi möter varje kund på ett personligt och engagerat sätt, var de än befinner sig i byggprocessen.

Vad tycker du är viktigast att tänka på när man väljer kök?
Att utgå från vilka behov man har och hur vardagen i köket ser ut. Hur man använder köket är en viktig aspekt. Vi tillbringar otroligt mycket tid i våra kök och då vill man att det både ska vara funktionellt och en trevlig och vacker plats att vistas och umgås i.

Ser du några speciella trender inom kök just nu?
Vi tillverkar klassiska kök som utseendemässigt är relativt oberoende av trender när det kommer till exempelvis luckor. Däremot ser vi trender i färger, material och att många väljer bort exempelvis överskåp till förmån för att får ett luftigt kök med hyllor istället. Många kunder väljer att vara lite djärvare i färgval som exempelvis mörkt gröna och petrolfärgade toner, vilket blir otroligt vackert och överraskande! Våra kunder efterfrågar genuina och hållbara material som massivt trä, bänkskivor i natursten och handmålat.

Vad tycker du är viktigast när man väljer vitvaror? Är design och funktion lika viktigt eller väger något tyngre?
En kombination av design och funktion brukar vi rekommendera våra kunder. Köket ska ju fungera att arbeta i, vilket gör funktionen viktig men eftersom vi bygger kök som ska hålla under lång tid vill vi även rekommendera vitvaror av bra kvalitet som kan leva med köket. Här blir givetvis designen viktig. Du ska leva i och se på köket varje dag och då blir såklart designen en viktig aspekt.

SMEGs gyllene FAB-skåp, prytt med Swarovskistenar.

Hur tycker du att man matchar kökssnickerier och vitvaror på bästa sätt? Kan man se några trender här?
Det har nog helt med tycke och smak att göra. Ett nedtonat kök kan lyftas av djärvare och färgglada vitvaror, till exempel ett läckert kylskåp i retrostil. Å andra sidan kan ett kök lyftas fram om vitvarorna är mer sofistikerade. Eller så hittar man en balans däremellan.

På vilket sätt kompletterar Smegs produkter Qvesarums kök?
Qvesarum säljer kök som ska hålla länge och vi vill såklart att våra kunder ska ha möjligheten att även köpa vitvaror av samma kvalitet som köken – som både design- och kvalitetmässigt matchar våra kök.


Har du någon favoriträtt som du föredrar att laga?
Ett perfekt, ägg med ”the sunny side up”, stekt på gasspis och med en riktigt god, lokalproducerad korv till är svårslaget och så gott i sin enkelhet!

Hur ser framtiden för Qvesarum ut?
Vi har precis öppnat vår butik i Malmö och planerar för ytterligare butiksöppningar i någon av de större städerna. Det finns stor efterfrågan på våra produkter och den kvalitet som vi levererar, vilket är otroligt roligt.

Håll utkik efter det senaste från Qvesarum på www.qvesarum.se.