För att ugnen ska fungera måste klockan ställas, vänligen se bruksanvisningen för att ställa in er klocka. 

Vissa Smeg-ugnar har pyrolytisk rengöring – en funktion för automatisk rengöring som innebär att insidan av ugnen hettas upp till 500°C, en temperatur då allt fett som sitter fast på väggarna bränns bort. Alla pyrolytiska ugnar använder Cool Door-teknik som innebär att utsidan av glaset aldrig blir varmare än 55ºC under den pyrolytiska rengöringen. På den här typen av ugnar finns även en särskild säkerhetsfunktion som ser till att luckan är låst under rengöringsprocessen. När programmet har avslutats och ugnen har kylts ned torkar du av smuts och rester med en våt svamp, sedan torkar du av med en mikrofiberduk.

De ångor som bildas när fettet bränns under den pyrolytiska rengöringen bränns bort av grillelementet och filtreras via en keramisk katalysator ovanpå ugnen. När ångorna blandas med den svala luften som cirkuleras runt av fläkten avdunstar de i form av kall vattenånga ut från ugnens framsida (under kontrollpanelen).

Nej. Luckan är låst under det att processen pågår. Du kan öppna den igen i slutet av rengöringscykeln då ugnstemperaturen har sjunkit till en säker nivå.

Vid normal användningsfrekvens och normala användningsområden bör det räcka att göra pyrolytisk rengöring en gång i månaden. Om du använder ugnen mycket ofta eller ofta tillagar stora mängder mat, bör du öka antalet rengöringscykler efter behov.

Innan du startar en pyrolytisk rengöringscykel i en inbyggnadsugn, måste alla invändiga tillbehör (ställ, grillar, pizzasten, utdragbara teleskopskenor o.s.v.) samt takinsats tas bort. I användarmanualen som medföljde din Smeg-produkt finns mer detaljerade anvisningar.

Den pyrolytiska cykeln kan programmeras utefter hur smutsig ugnen är. Om ugnen är relativt ren kan läget Pyrolytic ECO väljas. Denna cykel tar 1 timme och 30 minuter. Om ugnen är mycket smutsig invändigt rekommenderar vi dock en 3 timmar lång rengöringscykel.

Temperaturen på utsidan av luckan till Smegs pyrolytiska ugnar överstiger inte 55ºC under den pyrolytiska rengöringen. Detta beror på den dubbla isoleringen, systemet för luftkylning, säkerhetstermostaten och de fyrdubbla glasrutorna.

Den löstagbara takinsatsen samlar upp smuts och fett som samlas i ugnen under tillagning. När ugnen har kylts ned kan resterna enkelt avlägsnas och ugnen kan rengöras speciella ugnsrengöringsmedel som finns hos välsorterade fackhandlare. Avsluta med att torka med en mikrofiberduk. Insatsen kan diskas i diskmaskin.

Det bildas ofta kondens på ugnens glaslucka vid tillagning av vattenbaserade maträtter. För att förhindra detta värms kondensen i de senaste ugnarna från Smeg upp av det övre elementet och cirkuleras sedan med hjälp av Smegs särskilda tangentiella kylsystem. Dessutom har insidan av ugnsluckan en glasruta som enkelt kan tas bort för snabb och effektiv rengöring. I manualen för produkten finns ytterligare instruktioner.

Smegs inbyggnadsugnar kan installeras under hällen i ett särskilt hålrum eftersom de flesta modeller har kylsystem med forcerad ventilation. Det är därför ingen fara för hällen. I användarmanualen som medföljde din Smeg-produkt finns mer detaljerade installationsanvisningar.

Kylfläkten i ugnen fortsätter att gå i upp till en timme efter att enheten har stängts av så att ugnen kyls ned snabbare. Tiden beror på hur länge ugnen varit igång samt vilken temperatur som har använts. Anledningen till varför fläkten kan låta högt och länge är på grund av en kraftig kylfläkt som används för att skydda elektroniken, samt kyla frontglaset för att förhindra att man bränner sig.

Inbyggda pyrolytiska ugnar på 60 cm och multifunktionsugnar på 70 cm/90 cm levereras med roterande grillspett. Endast vissa spismodeller har roterande stekspett.

Smeg anger endast nettokapaciteten för ugnarna, i enlighet med den rådande lagstiftningen. Andra företag kan välja att lyfta fram bruttokapaciteten för sina ugnar istället. Smegs maxi-ugnar har en nettokapacitet på 68 liter, vilket motsvarar en bruttokapacitet på 79 liter.

De utdragbara teleskopskenorna är en praktisk lösning för att sätta in och ta ut formar ur en Smeg-ugn. Skenorna gör att det går enkelt och säkert att ta ut plåtar och kontrollera maträtter i ugnen, eftersom du aldrig behöver ta in händerna i ugnen.

De utdragbara teleskopskenorna, sidoramarna och andra delar och tillbehör i ugnen måste tas bort innan den pyrolytiska rengöringen sätts igång.

Pizzastenen är en funktion som finns i många Smeg-ugnar. Den rengörs enkelt med vinäger och en icke-slipande svamp. Skölj slutligen med vatten. Ett bra tips för att hålla pizzastenen så ren som möjligt är att alltid lägga ett smörpapper under pizzan eller den mat som ska tillagas.

Vi rekommenderar Smegs pizzaspade när du ska lägga in och ta ut pizzan ur ugnen.

Det finns många olika fördelar med de digitala elektroniska kontrollerna: kortare tid för förvärmning och tillagning, alltid korrekta temperaturinställningar (högst 2–3°C i variation), bättre isolering, tre- eller fyrglas i luckan (beroende på modell) och energiklasserna A-20 % eller A-10 % för största möjliga energibesparingar.

Ja, Smegs elektroniska inbyggnadsugnar är mycket användarvänliga. Den elektroniska displayen och programmeringsfunktionen (som finns på flera modeller) är enkel att förstå och ställa in. I användarmanualen som medföljer din Smeg-ugn finns mer information.

När du väljer och startar ett tillagningsprogram startar förvärmningen automatiskt. Du meddelas när det är dags att sätta in maten i ugnen genom ett pipljud eller en blinkande termostat.

Ja, första gången du använder en ugn avger den en stark "fabrikslukt". Därför rekommenderar vi att du, direkt när du har installerat din Smeg-ugn och innan du lagar någon mat i den, sätter på ugnen på det högsta gradantalet och lämnar den så i cirka 1 timme (med fönstret till din bostad öppet för att släppa in frisk luft).

Smegs Smart Chef-system är ett program som innehåller vissa förinställda recept, så att det går ännu enklare och snabbare att tillaga dina favoriträtter. De lagrade recepten hittar du i produktens användarmanual. De innehåller exakta inställningar som temperatur, tillagningstider o.s.v. Om du provar ett recept och sedan vill ändra en specifik inställning för exempelvis tillagningsmetod, temperatur, tid och nivå (1-2-3-4 där 1 är den minst intensiva nivån), kan du spara det nya receptet precis så som du vill ha det. Då lagras det i listan för framtida behov.

ECO-funktionen finns på flera olika Smeg-modeller. Den är särskilt användbar om du endast behöver tillaga en liten mängd mat på en ugnsnivå. Tack vare programmets kombination av grill, undervärme och fläkt (på fläktmodeller) hålls energiförbrukningen nere till ett minimum.

Varmluftsugnar har ett värmeelement runt fläkten bakom den bakre panelen. Det elektriska elementet värmer upp luften som cirkuleras av fläkten och fördelar den jämnt i hela ugnen. Fläktassisterade ugnar däremot har två värmeelement – ett i taket och ett i botten – i kombination med en fläkt längst bak. Detta gör att du kan använda alla sektioner samtidigt utan att dofter och smaker blandas sinsemellan. Detta hjälper dig att spara tid, energi och pengar.

Information om vilket tillagningsprogram som är mest lämpligt för en viss typ av maträtt eller recept finns i användarmanualen som medföljer din Smeg-produkt. Här förklaras alla olika tillagningsfunktioner och lägen utförligt, med referens till särskilda livsmedel, tillagningstider, temperaturer och nivåer/positioner i ugnen.

Upptiningsfunktionen fungerar så att rumstempererad luft cirkuleras runt i ugnen, så att det går snabbare att tina upp maten.

Idag finns det hårda krav när det gäller energi, därför är ugnen nästan lufttät. Ugnen har också en kraftig kylfläkt som kyler luckan och gör att denna inte blir varm. Du får då en sval sida och en varm sida, vilket gör att kondens kan bildas om man tillagar varor som innehåller mycket vatten.

När man tillagar varor som innehåller mycket vatten tex grönsaker eller en stek så rekommenderar vi:

  • Förvärm ugnen 20° mer än tillagningstemperaturen så att glaset blir varmare och genererar mindre kondensation. När maten ställs in i ugnen sänk temperaturen till den önskade
  • Öppna ugnsluckan några gånger under tillagningstiden för att släpa ut ånga. Däremot kan det bästa vara att hålla den stängd då maten blir saftigare om vattnet/ångan får vara kvar.

Om det står Sh, sho, eller showroom så har man råkat koppla in showroomsläget, se i manualen hur det kopplas ur.

Står det L eller locked/blocked så har man råkat koppla in barnlåset, se i manualen hur det kopplas ur.